Kolmården Vertical

Den 27 april 2022 går Kolmården Vertical – 300 höjdmeter på 5 km trail-löpning!

Anmäl dig här

Information

  • Samling och parkering Ågelsjön
  • Tävlingscentrum ”bollplan” 200 meter från parkeringen
  • Föranmälan via deltaga.nu för 100 kr/deltagare fram till och med 24 april.
  • Efteranmälan 25-26 april på deltaga.nu samt på plats på tävlingsdagen 150 kr/deltagare.
  • priser till de tre främsta i varje klass och utlottade priser.
  • Gemensam start kl. 18.30

Banbeskrivning

Starten går vid den gamla fotbollsplanen vid Hults Bruk. Tämligen omgående kommer en rejäl backe på körvägen mot Jakobsdal.

Efter 500 meter svänger du vänster in på stigen som tar dig förbi Jakobsdal. Gården Jakobsdal som skogstrollen försökte erövra från människorna. Som tur var hade människorna hjälp av jätten Enar så man lyckades försvara gården. Idag är det en åretruntbostad. Mycket bättre kan man inte bo!

Nu börjar den riktiga klättringen och resten av sträckan består av singeltrack. Till en början på en markerad vandringsstig, strax innan koklämman svänger stigen in till höger och efter ett brantare parti passerar man eremiten Jakobs bostad. Som består av ett stort klippöverhäng och en grottöpning. Under klippan är det en mysig grillplats. Du kan även skymta Ågelsjöns vattenspegel. Strax efter du hoppar över en liten bäck kommer du till en stor trädstam som ligger över stigen. Här har entusiastiska downhillåkare byggt ett fint hopp. Stigen går här tidvis på berghäll vilket gör att det kan vara halt om det är blöt. Nu börjar det kännas i benen, mjölksyran bränner sig fast i låren. Skogen häruppe är storstammig tallskog och du börjar skymta högsta punkten. Sista biten upp till toppen är relativt flack, passa på att njuta några sekunder av utsikten på Kolmårdens Tak.

Sedan blir det löpning på markerad vandringsled. Det gäller även att ha snabba ben nerför då det bjuds på en hel del svängar. Innan vi kommer ner till scoutstugan ”Målet” tar vi oss upp på åsen som är mitt i mellan de två sprickdalarna som karaktiserar Rödgölens naturreservat. Ner över gräsytan och den lilla träbron och därefter brant uppför. ”jobba jobba jobba” och tänk på att hjälpa till med pendelrörelsen med armarna. Strax innan kojan svänger vi höger och får ett skönt stigparti omgivit av fin granskog med john Bauer mossa följt av ett kortare vägavsnitt.

Klättringen fortsätter och strax svänger du vänster in på stigen som också används på kolmårdstrailen och som tar dig nästan hela vägen upp på toppen igen. Några hundra meter innan toppen bär det av nerför igen först på en härlig stig delvis på berghäll ca 500 meter innan vägen korsas. Sedan blir det fortsatt stig utför på nya svängiga downhillspår. Några hundra meter obanat sedan uppför i en brant sänka och upp över ett berghällskrön. Strax når du leden som tar dig upp på Borgberget där det förr var en fornborg. Sedan är det bara nedför trollsprickan kvar som bjuder på en del teknisk löpning. Strax ute på skogsbilsvägen och nu är det bara spurten kvar.

Härligt jobbat du har just avverkat 300 höjdmeter och 5 km!

Karta

Strava