Kolmården Vertical

Den 26 april 2017 avgjordes Kolmården Vertical – 300 höjdmeter på 6 km trail-löpning! Totalt 113 deltagare i startlistan och många mäktiga insatser på den tuffa banan.

Resultatlista

Information

  • Samling och parkering Ågelsjön
  • Tävlingscentrum bollplan 200 meter från parkeringen
  • Föranmälan via deltaga.nu för 100 kr/deltagare
  • Efteranmälan på plats på tävlingsdagen för 150 kr/deltagare
  • Tidtagning med nummerlapp med chip
  • Gemensam start kl. 18.30

Banbeskrivning

Starten går vid den gamla fotbollsplanen vid Hults Bruk. Till en början platt på grusväg runt Ågelsjön östra strand efter ytterligare några hundra meter bär det iväg uppför på stig.  Därefter blir det löpning på härliga terrängspår, men det fortsätter fortfarande uppför. Innan det bar av brant nerför har vi avverkat ca 100 höjdmeter.

Nu kommer du ner till Ågelsjöns Sydöstra spets och förbi den lilla badplatsen, det blir grusväg 300 meter förbi parkering innan du kommer in på en stig igen. Efter passering av skogsvägen följer ett knixigt parti, först en liten brant sedan är det höga benlyft som gäller! Därefter kommer du fram till Trollklyftan. På övre delen av Trollklyftan ligger en stor sten fastklämd.

Sägnen säger att det var jätten Enar som försökte stoppa trollens väg till Jakobsdal genom att kasta ner en sten, men den hamnade på tvären. Om man inte spottar tre gånger över vänster axel när man passerar under den, kommer Enar tillbaka för att rätta till stenen så att den trillar ner och stoppar passagen. Så glöm inte att spotta för annars måste vi tyvärr ändra bansträckningen till nästa år. När du kommer ut från Trollklyftan fortsätter det att vara obanat och du bjuds på småteknisk nerförslöpningen innan du kommer ut på stigen som tar dig förbi Jakobsdal. Gården Jakobsdal som skogstrollen försökte erövra från människorna. Som tur var hade människorna hjälp av jätten Enar så man lyckades försvara gården. Idag är det en åretruntbostad. Mycket bättre kan man inte bo!

Nu börjar den riktiga klättringen och resten av sträckan består av singeltrack. Till en början på en markerad vandringsstig, strax innan koklämman svänger stigen in till höger och efter ett brantare parti passerar man eremiten Jakobs bostad. Som består av ett stort klippöverhäng och en grottöpning. Under klippan är det en mysig grillplats. Du kan även skymta Ågelsjöns vattenspegel. Strax efter du hoppar över en liten bäck kommer du till en stor trädstam som ligger över stigen. Här har entusiastiska downhillåkare byggt ett fint hopp. Stigen går här tidvis på berghäll vilket gör att det kan vara halt om det är blöt. Nu börjar det kännas i benen, mjölksyran bränner sig fast i låren. Skogen häruppe är storstammig tallskog och du börjar skymta högsta punkten. Sista biten upp till toppen är relativt flack, passa på att njuta några sekunder av utsikten på Kolmårdens Tak. Nu bär det av nerför först på en härlig stig delvis på berghäll ca 500 meter innan man kommer ut på vägen och förbi vägbommen. Sedan blir det fortsatt stig utför på nya svängiga downhillspår. Ut på några hundra meter väg igen sedan in i skogen igen och uppför i en brant sänka och upp över ett berghällskrön. Nu är det bara nedför kvar först efter en bit obanat kommer du ut på vandringsleden som går till borgberget. Strax ute på skogsbilsvägen och nu är det bara spurten kvar.

Härligt jobbat du har just avverkat 300 höjdmeter och 6km!

Karta

Strava