Kolmården Vertical

Vertical 2016Den 26 april 2017 är det dags för Kolmården Vertical – 300 höjdmeter på 6 km trail-löpning!

Efter all positiv feedback från förra året kör vi i år igen.

Anmälan

Vi hanterar vår anmälan via Deltaga.nu, där du efter anmälan även kan redigera dina uppgifter från till sista anmälningsdatum.

Anmäl dig här

Information

  • Samling och parkering nedanför Yxbacken
  • Föranmälan via deltaga.nu för 100 kr/deltagare
  • Efteranmälan på plats på tävlingsdagen för 150 kr/deltagare
  • Tidtagning med nummerlapp med chip
  • Gemensam start kl. 18.30

Banbeskrivning

”Brantare, längre och högre än Stockholms brantaste och dessutom en upplevelse”

Starten går vid foten av ”Pillans backe”: Yxbacken och du möts direkt av ”väggen”. Här finns det två alternativ: antingen gå på fullt, kör så länge det håller eller ta en lugnare start för att vara säker på att krafterna räcker. Vilket alternativ du än tar så är starten minst sagt brutal med 100 höjdmeter på 350 meters löpning. Därefter blir det löpning på härliga terrängspår med en mera human lutning, men det fortsätter fortfarande uppför. Innan det bar av brant nerför har vi avverkat ca 160 höjdmeter.

Nu kommer du ner till Ågelsjöns Sydöstra spets och förbi den lilla badplatsen, det blir grusväg 300 meter förbi parkering innan du kommer in på en stig igen. Efter passering av skogsvägen följer ett knixigt parti, först en liten brant sedan är det höga benlyft som gäller! Därefter kommer du fram till Trollklyftan. På övre delen av Trollklyftan ligger en stor sten fastklämd.

Sägnen säger att det var jätten Enar som försökte stoppa trollens väg till Jakobsdal genom att kasta ner en sten, men den hamnade på tvären. Om man inte spottar tre gånger över vänster axel när man passerar under den, kommer Enar tillbaka för att rätta till stenen så att den trillar ner och stoppar passagen. Så glöm inte att spotta för annars måste vi tyvärr ändra bansträckningen till nästa år. När du kommer ut från Trollklyftan fortsätter det att vara obanat och du bjuds på småteknisk nerförslöpningen innan du kommer ut på stigen som tar dig förbi Jakobsdal. Gården Jakobsdal som skogstrollen försökte erövra från människorna. Som tur var hade människorna hjälp av jätten Enar så man lyckades försvara gården. Idag är det en åretruntbostad. Mycket bättre kan man inte bo!

Nu börjar den riktiga klättringen och resten av sträckan består av singeltrack. Till en början på en markerad vandringsstig, strax innan koklämman svänger stigen in till höger och efter ett brantare parti passerar man eremiten Jakobs bostad. Som består av ett stort klippöverhäng och en grottöpning. Under klippan är det en mysig grillplats. Du kan även skymta Ågelsjöns vattenspegel. Strax efter du hoppar över en liten bäck kommer du till en stor trädstam som ligger över stigen. Här har entusiastiska downhillåkare byggt ett fint hopp. Stigen går här tidvis på berghäll vilket gör att det kan vara halt om det är blöt. Nu börjar det kännas i benen, mjölksyran bränner sig fast i låren. Skogen häruppe är storstammig tallskog och du börjar skymta högsta punkten. Sista biten upp till toppen är relativt flack, passa på att njuta några sekunder av utsikten på Kolmårdens Tak. Nu bär det av nerför först på en härlig stig delvis på berghäll ca 500 meter innan man kommer ut på vägen och den flygande kilometern med en genomsnitt lutning på 8 %.

Efter grusvägen är det ett kort parti asfalt därefter svänger man höger in på en grusväg. Sedan följer ett fint parti genom Aurora parken en grönskande oas på våren med marken helt täckt av vitsippor. När du passerat den vita kraftstationen så är det dags att börja ladda för en spurt och härlig målgång.

Härligt jobbat du har just avverkat 300 höjdmeter och 6km!

Karta

Kolmardenvertical_2015

Nästa tävlingen i Yxbacken den 6 juni 2016

Yxbacken upphill challenge